Hervorming advocatuur: “Leg principe van onafhankelijke advocatuur vast in de Grondwet”
Brussel, 2 juli 2018 – De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, wil dat het belang van een onafhankelijke advocatuur in de rechtsstaat en het beroepsgeheim van de advocaat grondwettelijk wordt vastgelegd. Dat is één van de voornaamste prioriteiten die de Orde van Vlaamse Balies naar voor schuift na een grondige studie van het rapport over de toekomst van het advocatenberoep dat eind februari gepubliceerd werd door twee experten. “De Grondwet bevestigt een aantal beginselen van de rechtsstaat die zonder de medewerking van de balie niet verwezenlijkt kunnen worden. Denk maar aan de begeleiding van de toegang tot de rechtbank, het hoorrecht van de burger verzekeren, het verloop van een fair proces”, aldus voorzitter Edward Janssens.
De Orde van Vlaamse Balies overhandigde vandaag haar opmerkingen aan minister van Justitie Koen Geens. Het rapport, opgesteld door gewezen bestuurder van de OVB Patrick Hofströssler en oudvoorzitter van de Ordre des Barreaux francophones et germanophone (OBFG) Patrick Henry, werd eind februari aan de minister overhandigd. De OVB kreeg van minister Geens de gelegenheid om haar opmerkingen op de 38 voorstellen op te lijsten. De grondwettelijke invulling van de rol van de advocaat in de rechtsstaat acht de OVB de belangrijkste prioriteit omdat een advocaat zijn beroep enkel kan uitoefenen zonder inmenging van de staat, in alle onafhankelijkheid dus. Dat is trouwens bevestigd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de Europese Unie. Naast de grondwettelijke erkenning van een onafhankelijke advocatuur gelden voor de OVB nog vier andere prioriteiten.
-
Het behoud van de brede toegang tot de rechter
Elke burger moet op gelijke wijze toegang hebben tot de rechtbank. Door de btw op advocatenerelonen en de verhoging van de rechtsplegingsvergoeding kunnen de kosten hoog oplopen. De OVB ijvert daarom voor een goed uitgebouwde en performante juridische tweedelijnsbijstand.
-
Het behoud van de autoregulering van de advocatuur
De OVB wil zelf de beslissingen over het advocatenberoep nemen. Dat is de essentie van een Orde en garandeert de onafhankelijke opstelling ten aanzien van de politieke macht. Hieraan kan niet worden geraakt.
-
De uitbreiding van de perimeter van het beroep
De OVB kan zich over het algemeen vinden in het voorstel dat advocaten bijkomende werkzaamheden mogen verrichten naast hun kerntaken als advocaat. Daarover werkt de OVB trouwens op dit moment al een voorstel uit omdat er al langer een consensus over bestaat binnen het beroep. Het gaat bijvoorbeeld om advocaten die ook bestuurder zijn in een vennootschap. De OVB gaat akkoord met het voorstel dat advocaten geen griffier of magistraat kunnen zijn, maar is tegelijkertijd geen voorstander om de beroepen van advocaat, notaris en gerechtsdeurwaarder samen te voegen in een en dezelfde persoon.
-
De waarde van excellentie, die gestalte krijgt in een hervormde beroepsopleiding, doorgedreven aandacht voor kwaliteitszorg en continue permanente vorming
Dat de advocaat moet uitmunten in excellentie onderschrijft de OVB volledig. Dat betekent dat de advocaat zich op verschillende vlakken moet onderscheiden van andere juridische dienstverleners. De OVB wil daarom de beroepsopleiding hervormen waarbij onder andere management skills, marketing, onderhandelen, human resources en deontologie aan bod moeten komen. Verder wil ze maximaal inzetten op permanente vorming. Tot slot wil ze kwaliteitscontroles uitvoeren door middel van een collegiale toetsing of peer review.
Meer informatie is terug te vinden in de onderstaande bijlagen:
– Brief minister Geens Toekomst advocatenberoep
– Bijlage 1: Vragenlijst rechtsvordering collectief herstel
– Bijlage 2a: Voorstel wettekst tucht OVB 20180702
– Bijlage 2b: Voorstel vergelijkende wettekst tucht OVB 20180702
– Bijlage 3 Juridische tweedelijnsbijstand
0 reacties