In eerdere artikelen hebben we erop gewezen dat juridische consumenten onlineconsumenten zijn geworden. Om deze onlineconsumenten aan te trekken, moeten advocaten online actief zijn en een degelijke online reputatie opbouwen. Om dit te bewerkstelligen gebruiken advocaten doorgaans blogs. Maar er zijn meerdere andere manieren om zich te onderscheiden van de massa. Deze omvatten bijvoorbeeld podcasting, live video streaming en Instagram. In dit artikel zullen we podcasting nader onder de loep nemen. En voor wat het waard is: Pat Flynn noemt podcasting het belangrijkste contentplatform.
Een podcast: quoi?
Wat is een podcast? De eenvoudige uitleg is dat het een type radio op-aanvraag is dat u online, op uw telefoon, computer, tablet of via een internetradio kunt beluisteren. De Wikipedia gaat dieper in op de details en definieert het als “een episodische reeks van digitale audio- of videobestanden die een gebruiker kan downloaden om te beluisteren. Als alternatief kan het woord ‘podcast’ ook verwijzen naar de individuele component van een dergelijke serie of naar een individueel mediabestand. Podcasting maakt vaak gebruik van een abonnementsmodel, waarbij nieuwe afleveringen automatisch via websyndicatie worden gedownload naar de eigen lokale computer, mobiele applicatie of draagbare mediaspeler van de gebruiker.”
Podcasts zijn populair. Statistieken voor de VS laten zien dat de helft van de bevolking naar podcasts heeft geluisterd; 32% luistert maandelijks, terwijl 22% wekelijks luistert. De populariteit en het bereik van podcasts blijven groeien. Dat geldt ook voor juridische podcasts. De lijst met bronnen onderaan bevat een artikel met enkele van de beste actuele Engelstalige podcasts voor advocaten.
Ook voor de advocatuur
Waarom zou u, als advocaat, overwegen om een podcast te starten, afgezien van het feit dat ze populair zijn? Er zijn meerdere redenen.
- Podcasts zijn vrij eenvoudig te maken. U hebt alleen een goede microfoon en wat opname-software nodig (en de kans bestaat dat die al op uw telefoon, tablet of pc geïnstalleerd is). Wanneer u uw podcast hebt opgenomen, kunt u een van de beschikbare platformen gebruiken om uw podcast te publiceren.
- Een podcast helpt bij het opbouwen van geloofwaardigheid en vertrouwen, evenals bij het opbouwen van een band met uw publiek.
- Het is gemakkelijk om het juiste publiek aan te trekken.
- Het is een degelijk – en doorgaans gemakkelijker – alternatief voor video.
- Podcasts passen wel in de dagelijkse routines van uw luisteraars. Podcasting is immers het enige online contentplatform dat passieve of indirecte consumptie mogelijk maakt: mensen kunnen naar uw podcast luisteren terwijl ze iets anders doen, zelfs tijdens het rijden.
- U kunt de aandacht van uw luisteraars voor langere tijd krijgen: de gemiddelde YouTube-video is 4 minuten en 20 seconden lang. Podcasts daarentegen zijn meestal tussen een half uur en 2 uur lang.
- Op dit moment is er veel minder concurrentie op het gebied van podcasting dan op andere platformen. Er zijn ongeveer 200 000 actieve podcasts, terwijl er 19 miljoen actieve blogs en 1 miljard YouTube-gebruikers zijn.
- Podcasting is de beste manier om intimiteit uit te bouwen: het stelt u in staat om sneller een sterkere relatie met uw publiek op te bouwen.
- Je kunt een connectie maken met zgn. “beïnvloeders” (influencers).
- Groeimogelijkheden: met een podcast heeft u uw eigen podium dat makkelijk kan groeien. Iedereen kan overal luisteren en het is gemakkelijk om uw publiek te laten groeien.
- In een onlinewereld is sociaal bewijs belangrijk. Met podcasts is het gemakkelijk om veel referenties/aanbevelingen te krijgen: u kunt bijvoorbeeld leden van uw publiek uitnodigen die iets hebben gedaan of die actie hebben ondernomen na het horen van uw podcast. Het laat zien dat u mensen inspireert en dat u om uw publiek geeft.
- Je leert om beter te communiceren.
- Hoewel dit misschien minder ideaal of toepasbaar kan zijn voor advocaten, kunnen podcasts ook een bron van inkomsten zijn, aangezien podcasts vaak worden aangeboden via een abonnementsmodel. (Er zijn veel podcasts die bijvoorbeeld de eerste helft van de podcast gratis aanbieden, en de tweede helft is dan enkel beschikbaar voor betalende abonnees).
Hoe begint u eraan?
- De eerste stap is het kiezen van een onderwerp waaraan u zich kan verbinden. Bovenal moet u er zeker van zijn dat u zelf naar uw podcast zou willen luisteren. Als u al een blog hebt, kunt u de bestaande inhoud opnieuw gebruiken voor uw podcasts.
- Vervolgens definieert u uw showbeschrijving en zorgt u voor de nodige grafische componenten (zoals bijv. een logo).
- Deze en de volgende stap zijn onderling verwisselbaar: stel uw apparatuur in, en test uw apparatuur grondig, en
- Maak een plan of agenda voor uw afleveringen (en volg het, tenzij u een goede reden hebt om dat niet te doen). Naast het herbestemmen van blogartikelen, kunt u ook interviews doen, gasten of zelfs gastpresentatoren ontvangen. U kunt tussendoor mini-afleveringen doen in bijvoorbeeld een FAQ-formaat, waarbij u telkens één vraag beantwoordt.
- Neem uw afleveringen op, en onthoud dat de geluidskwaliteit van groot belang is: slechte geluidskwaliteit zorgt ervoor dat mensen nagenoeg ogenblikkelijk afhaken.
- Doe de nodige post-productie van uw afleveringen: meestal zullen er enkele ingrepen nodig zijn om bijv. de aarzelingen tijdens het spreken te wissen, enz.
- Publiceer uw afleveringen: er zijn verschillende platformen beschikbaar, specifiek voor podcasting.
- Lanceer uw podcast voor uw publiek.
Het valt buiten het bestek van dit artikel om meer in detail te treden, maar u kunt meer uitgebreide instructies vinden in de onderstaande artikelen.
Happy Podcasting!
Meer lezen van Cicero LawPack? Dat kan hier!
0 reacties