De nieuwe begrotingsmaatregelen en de verwachte al dan niet hervorming van de vennootschapsbelasting geven vandaag aanleiding tot het in vraag stellen van het nut van de professionele vennootschap of managementvennootschap.
Bij een belastingtarief voor vennootschappen van 33,99% en roerende voorheffing van 30% moeten ook advocaten zich afvragen wat vandaag nog het nut is van dergelijke vennootschappen.
In een praktijkgerichte namiddag nemen we u, de advocaat, mee door het landschap van aftrekbare, gedeeltelijk aftrekbare en niet-aftrekbare kosten (zowel op het vlak van directe als indirecte belastingen). Als ondernemer is het goed om weten op welke basis de verschuldigde belasting zal worden geheven. Vervolgens kan u goed geïnformeerd opteren voor de passende vennootschapsvorm..
- Met welke aftrekposten wordt er rekening gehouden? Wat is het huidige effect van de notionele interestaftrek? Welke andere aftrekken zijn er eventueel mogelijk?
- Zijn er alternatieve en aftrekbare verloningsmethoden aanwezig waardoor ik als ondernemer de taxatie kan optimaliseren?
- Wat met mijn winsten van het boekjaar? Uitkeren? In de vennootschap laten zitten of tijdelijk in reserves steken om zo tot een gunstigere fiscaliteit te komen?
- En wat bij beëindiging van de beroepswerkzaamheden als advocaat? Ook de (fiscale) regels bij vereffening werden aangepast. Hoeveel blijft er nog over na liquidatiebelasting? Of is het misschien beter om mijn vennootschap om te vormen naar een vennootschap met ander doel, waardoor ik verder kan zorgen voor mijn ‘appeltje voor de dorst’ of zelfs kan denken aan de volgende generatie…
- …
In dit veranderend klimaat van belastingregels en ondernemen proberen we de huidige regelgeving toe te passen op praktijkvoorbeelden, waardoor de advocaat-ondernemer zich een beeld kan vormen omtrent het nut van een professionele (management) vennootschap.
We proberen vervolgens in de glazen bol te kijken en te anticiperen op voorstellen die vandaag in de wandelgangen circuleren en morgen misschien van toepassing zullen zijn.
Auteur van dit artikel: Frank Huyberechts
Meer weten? Schrijf u nu in.
Meer interviews bekijken met de Heer Huyberechts? Dat kan hier!
Dit was eigenlijk reclame
Alleen vraagtekens opgesomd
Mag ik dan ook zo publiceren ?
Geachte heer van Loo,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Er werden in de tekst enkele vraagtekens opgesomd, in de video werd een gedeeltelijk antwoord geformuleerd. Indien u geïnteresseerd bent in meer antwoorden kan u contact opnemen met de heer Huyberechts.
het is schijnbaar een lokmiddel om inschrijvingen tegen betaling te bekomen. Ik vind dit jammer want u had bij aanvang een magnifiek project dat vele advocaten kan blijven aantrekken. Maar het zo bejubelen van eigen handelswaar , dat seminarie, zonder antwoord op de titel vond ik ondermaats. Als #advocaat weten we wel dat er die vragen leven maar de auteur laat na oplossingen te bieden tenzij je naar de lezing komt, tegen betaling. En dan nog zit je als #advocaat na die studiedag nog met meer twijfels en vraagtekens. De #fiscus is onbetrouwbaar op dat niveau
voor de individuele advocaat die succesvol is blijft de vennootschap toch nog een meer complexe onderneming dan blijven zaken doen als individuele advocaat. Met de éénmanszaak blijf je alles meer eenvoudig onder controle houden. Wil je succesvol blijven dan doe je voort in eenmanszaak met een netwerk van advocaten. Het fiscaal voordeel wordt in de studiedagen voor advocaten dikwijls overroepen. Bijvoorbeeld bij opbouwen van onroerend kapitaal wat ik heb gedaan als zelfstandige niet in vennootschap. Heb er nooit spijt van gehad na 36 jaar onafgebroken succesvol in de advocatuur.