27 dec 2017 | Column

Recht en justitie: over de bomen en het bos

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 27/12/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

LAMON op woensdag

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en vanaf 1 september bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.
Iedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

Recht en justitie: over de bomen en het bos

Tijdens deze periode van het jaar is er bij velen de onweerstaanbare drang om achterom te kijken (ieder zijn jaaroverzicht) en wensen te formuleren voor de toekomst. Ook deze blog ontsnapt er niet aan.

2017 betekende (alweer)  vele wijzingen in het materieel recht. Er zijn verder ook verschillende belangrijke wetsontwerpen ingediend in het parlement, die in de volgende maanden weer voor nieuwe wetgeving zullen zorgen. Dit bijhouden is meer dan ooit een arbeidsintensieve bezigheid. Het valt op dat er ook een steeds maar toenemend aanbod is aan gratis informatie over deze evoluties. De bibliotheek van de balie van Antwerpen informeert al  geruime tijd en op overzichtelijke wijze over de nieuwigheden. De wetgevingsdossiers van de Orde van Vlaamse Balies (onder meer over de potpourri-hervormingen) hebben veel (tevreden) lezers. Alle advocaten krijgen om de 14 dagen OrdeExpress in hun mailbox, met daarin een selectie van het juridisch nieuws dat ertoe doet. Hetzelfde geldt voor de berichten van de onvermoeibare Eric Beaucourt, die juridisch Vlaanderen permanent wijst op de nieuwste evoluties. En dan zijn er nog de talloze nieuwsbrieven van advocatenkantoren die gratis juridische informatie ter beschikking stellen. In deze lijst mag uiteraard de in juridisch Vlaanderen wereldberoemde Elfri De Neve niet ontbreken, de Oudenaardse advocaat met een bijna mythische status bij alle rechtenstudenten (de eerste bron bij al hun juridische opzoekingen) en die ook de juridische doe-het-zelvers op hun weg ontmoeten. In de Juristenkrant liet hij optekenen dat zijn website jaarlijks 6 miljoen keren wordt aangeklikt.

De informatie is dus gemakkelijk(en alsmaar vlotter) toegankelijk, maar het gevaar dreigt dat we door de bomen het bos niet meer zullen vinden. Voor zover er nog een bos is, voegen sommigen daar wat cynisch aan toe. Misschien mogen we juridisch Vlaanderen daarom meer helikopterzicht toewensen, ontdaan van hypergespecialiseerde pietepeuterigheid.

Ook de structuren van justitie staan voor grote uitdagingen. Deze zomer verspreidde de magistratuur (via het college van de zetel) een blauwdruk over hoe ze  de “verzelfstandiging van het beheer” wil aanpakken. Het document was voor oningewijden quasi onleesbaar, maar het toonde wel aan dat er binnen de magistratuur grondig wordt nagedacht over hoe de toekomstige organisatie (waarbij rechtbanken en hoven hun eigen budgetten zullen beheren) er zou kunnen uitzien.

Binnen de advocatuur werd ook gereflecteerd over de toekomst van het beroep (met onder meer de vraag of de advocaat zich moet beperken tot de klassieke taken, hoe het zit met de kapitaalstructuur van advocatenkantoren en of een advocaat zich kan associëren met andere beroepen). De minister van justitie heeft twee “experten” aangeduid om hem hierover te informeren en die zouden over enkele weken hun rapport aan de minister bezorgen. Dan zal het debat in alle openheid moeten worden gevoerd. Daarbij zal de advocatuur – maar ook iedere individuele advocaat – zichzelf in de spiegel moeten bekijken en nadenken over de wijze waarop het beroep in de toekomst op rendabele wijze kan worden uitgeoefend. Dat is meer dan louter vaststellen dat “advocaten nu ook ondernemers zijn”, want de gevolgen van die vaststelling maken dat we onder meer zullen moeten nadenken over de perimeter (wat mag een advocaat doen) het verdienmodel (hoe wordt het ereloon vastgesteld en waar wil de cliënt nog voor betalen) en de organisatie (het benutten van digitalisering en in de nabije toekomst ook artificiële intelligentie). Drie jaar geleden werden de initiatiefnemers van het tijdschrift “Today’s Lawyer” daarmee nog weggelachen, maar de artikels worden nu steeds meer gelezen.

Ook hier moeten we door de bomen het bos kunnen blijven zien.  Ook deze wekelijkse blog wil daartoe bijdragen en het is een verheugende vaststelling dat het aantal lezers week na week toeneemt. Sommigen waren verbaasd dat ondergetekende, die jarenlang zijn mening ook verspreidde via een in Vlaanderen gekende krant die zich tot juristen richt daar nu plots zwijgt. Omdat de vraag zo vaak wordt gesteld, mag ik nu voor een keer wel persoonlijk worden en voor eens en voor altijd zeggen dat dit niet mijn keuze was. Maar met deze wekelijkse blog op jubel blijf ik het debat graag voeden. Met dank overigens aan Anne Knops en haar hele team, die de gratis content bij u brengen. En U, lezer, die dit blijft lezen.

 

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Jo SMEETS

    Wijze mannen/vrouwen op de juiste plaatsen… het zou kunnen helpen…!?!?!?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.