Hoe ziet het dagelijks leven van een ambitieuze rechtenstudent eruit? Wat zijn hun intrinsieke motivaties, en vooral ook, wat zijn hun nabije toekomstplannen?
Drie jonge enthousiastelingen, verbonden aan drie verschillende Vlaamse onderwijsinstellingen, bieden een uniek inzicht in de dagelijkse uitdagingen, leermomenten en onmisbare ervaringen die vorm geven aan de volgende generatie juridische professionals. Aan het woord bij Arne Van Duppen zijn Marthe Michielsen (Fiscale Hogeschool Brussel, KU Leuven), Pieter Holmstock (Fiscale Hogeschool Brussel, Universiteit Antwerpen) en Vainui Boden (Vrije Universiteit Brussel).
Dit interview maakt deel uit van de reeks ‘Rechte(n)Pad’ waarin Jubel maandelijks in gesprek gaat met juristen over de uitdagingen, ervaringen en kansen van het juridisch beroep in de brede zin van het woord. Daarbij komen een veelheid aan anciënniteitsniveaus en carrièrepaden aan bod. De andere interviews leest u op Jubel.be.
Jullie zijn alle drie jullie studies bijna aan het afronden. Wat heeft jullie er destijds van overtuigd om Rechten te gaan studeren?
Marthe: In de middelbare school studeerde ik Humane Wetenschappen. Hoewel dat misschien niet de meest evidente voorbereiding was voor een studie Rechten, kregen we daar wel heel wat politiek en recht te verwerken. Ik vond dat zeer interessant, vooral ook omdat dat wezenlijke dingen zijn die in het alledaagse leven verweven zitten. Trouwen, sterfgevallen, een huis kopen, … Kortom, zaken waarmee iedereen te maken krijgt. Dat was bij mij een beetje de invalshoek.
Vainui: Bij mij ging het iets meer atypisch. In het middelbaar studeerde ik hotelschool. Nadat ik afstudeerde ging ik ook eerst twee jaar werken in de horeca, ik werkte in de keuken van een restaurant. Het recht was iets dat me echter al vroeg interesseerde: wanneer ik bijvoorbeeld reportages over grote rechtszaken op televisie zag passeren, dan zat ik steeds op het puntje van mijn stoel. Dan heb ik na twee jaar werken toch de knoop doorgehakt en mijn studie Rechten aangevat.
Pieter: Ik dacht lang dat ik ingenieur zou worden omdat ik in de middelbare school Wetenschappen-Wiskunde studeerde. Totdat ik enkele voorstellingen van universitaire opleidingen bijwoonde in het zesde middelbaar, waarbij je lessen en labo’s kon bezoeken. (lacht) Ik was op zich best goed in Wetenschappen, maar tegelijkertijd wist ik dat ik niet de kerel zou worden die de nieuwe elektrische wagen zou uitvinden. Dat zouden die andere technische genieën uit mijn klas wel doen. Ik had daarnaast veel interesse in economie en politiek, en ik las daar dan ook veel boeken over. Na kort te twijfelen over de richting Politieke Wetenschappen, koos ik op basis daarvan toch voor de studie Rechten.
Hoe informeren jullie je over nieuwe wetgeving? Hoe blijven jullie up-to-date over de ontwikkelingen in jullie vakgebied? Wat zijn jullie voornaamste informatiebronnen? Zijn jullie daar als student überhaupt al mee bezig?
Pieter: Ik denk dat we dat als student misschien iets te weinig doen. Tijdens mijn stage heb ik echter gemerkt dat het zeer belangrijk is om zo’n dingen op te volgen. Vaak gaat dat dan via de standaard-publicaties. Voor mijn specialisatie, het fiscaal recht, volg ik een magazine op dat zich daarin specialiseert. Verder vind ik LinkedIn ook een goed platform daarvoor. Ik volg bijvoorbeeld heel wat professoren en advocaten die interessante updates delen.
Marthe: Bij mij is LinkedIn ook één van de voornaamste bronnen. Professoren en advocaten die verdiepende content-artikelen schrijven of uitspraken van rechtbanken becommentariëren. Daarnaast luister ik ook regelmatig naar podcasts die deze materie behandelen. De podcasts van De Tijd maken ondertussen deel uit van mijn dagelijkse routine.
Vainui: Wat het strafrecht betreft: als het nieuwe Strafwetboek er komt, gaat dat een nieuw systeem op til brengen waar heel wat veranderingen aan te pas zullen komen. Dat maakte me duidelijk dat het ‘leren’ inderdaad niet stopt bij het afstuderen, dat is iets dat we in onze professionele loopbaan zullen moeten blijven doen. Ik deel de mening van Marthe en Pieter dat LinkedIn daar een zeer nuttig instrument voor is.
Waren jullie er tijdens jullie studie al snel uit welke richting jullie uit wilden qua specialisatie, of waar jullie precies op de arbeidsmarkt terecht zouden willen komen?
Pieter: Wat mij betreft was het altijd al fiscaal recht dat de voorkeur kreeg. Vooral ook vanuit mijn interesse in economie. Ik stelde me voortdurend vragen over de werking van bedrijven, over hoe die belast worden, het internationale karakter ervan, enzovoort. Vanaf het eerste jaar wist ik dat het voor mij iets in die richting zou zijn. Ik heb momenteel ook al een contract getekend voor mijn eerste job, bij een kantoor dat zich toespitst op het investeringsklimaat, waar ik het fiscale team zal vervoegen.
Marthe: Bij mij was het minder duidelijk. In je Master rechten aan de KU Leuven moest je een major en een minor kiezen. Wat de major betreft koos ik voor privaatrecht, maar qua minor was ik er nog niet meteen uit. Uiteindelijk ben ik ook bij fiscaal recht terechtgekomen omwille van de praktische toepasbaarheid ervan, en gelukkig bleek me dat enorm goed te bevallen. (lacht) Eerder toevallig dus. Wat de toekomst betreft: ik denk dat wanneer je afstudeert als jurist, je terechtkomt op een markt waar veel werkgelegenheid is. Of dat nu in de advocatuur of in de bedrijfscultuur is. Zo heb ik ondertussen ook reeds getekend bij een kantoor waar ik in september 2025 mijn baliestage start.
Pieter: Ik wil misschien wel toevoegen dat fiscaliteit volgens mij wel dé uitschieter is binnen de juridische sector wat betreft werkzekerheid wanneer je afstudeert.
Marthe: Klopt, daar sluit ik me bij aan.
Vainui: Ik was altijd al gefascineerd door het strafrecht, en hoe het er daarbij in de rechtbank aan toe gaat. Dat was ook mijn invalshoek toen ik koos voor deze studie. Het idee om iemand als advocaat te kunnen bijstaan in wat misschien wel een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit het leven van je cliënt is, dat was mijn grote drijfveer om rechten te gaan studeren.
Zijn er sleutelmomenten geweest in jullie studies tot dusver? Impactvolle gebeurtenissen, of zaken waar je veel uit geleerd hebt?
Pieter: Mijn studies zijn relatief vlot verlopen. Wat ik wel gemerkt heb is hoe ontzettend belangrijk het is om connecties te leggen en te netwerken, ook buiten de schoolbanken om. Zo kwam ik toevallig tijdens een treinrit iemand tegen die vroeger bij de organisatie werkte waar ik nu werkzaam ben, en door die toevallige ontmoeting en het gesprek dat erop volgde kwam ik uiteindelijk uit bij het kantoor waar ik net mijn contract getekend heb. Hetzelfde geval voor de stages die ik liep. Die zijn ook echte eye openers geweest voor mij, je beseft dan pas dat de studies zelf peanuts zijn in vergelijking met het échte werkleven, en hoeveel meer je uit die praktijkervaring kan bijleren.
Marthe: Ik sluit me daarbij aan. Het stopt niet op de schoolbanken. Het is ontzettend belangrijk om in je vrije tijd zelf initiatief te nemen en voor jezelf na te denken over wie je bent, waar je naartoe wil, en daar dan gericht actie voor te ondernemen. Het wordt niet in je schoot geworpen.
Pieter: Na je derde bachelor moet je eigenlijk in oktober al volop op zoek gaan naar je stage voor het daaropvolgende academiejaar. Die stageplaatsen zijn in december dan al volledig volzet. Ben je te laat, dan heb je eigenlijk al een enorme achterstand wat betreft de interesse die potentiële werkgevers in je zouden vertonen. Het is belangrijk dat je je daar voldoende over informeert.
Vainui: Als ik later zou terugblikken op mijn studententijd, dan denk ik dat ik vooral mijn engagement bij Brussels Law School Consultancy zal herinneren. Dat is iets waar ik dag in, dag uit mee bezig ben. Los van het feit dat dat mooi oogt op je cv, is dat ook naar persoonlijke voldoening en groei toe een initiatief waar ik behoorlijk trots op ben.
Hebben jullie advies voor jongelingen die de studie zouden aanvatten? Hebben jullie bedenkingen?
Pieter: Iets wat ik graag zou meegeven – en ik ga me daar niet populair mee maken – is dat de punten die je scoort tijdens je studies toch belangrijker zijn dan je zou denken. Zeker als je naar het oordeel van bepaalde kantoren kijkt. Dat zijn zaken waar je tijdens je Bachelor vaak minder mee bezig bent. En daarnaast zou ik willen meegeven dat het belangrijk is om je bij verenigingen aan te sluiten: dat zijn mensen die je in je verdere carrière ook nog zal tegenkomen, en die je op weg kunnen zetten naar een volgende mijlpaal in je loopbaan. Je leert op die manier ook netwerken, nog zo’n belangrijke vaardigheid volgens mij.
Marthe: Ik heb zelf helaas ook pas in mijn Master ondervonden dat sommige kantoren inderdaad belang hechten aan hoge punten. Maar ik wil eraan toevoegen dat dat heus niet alles is. Studentenverenigingen en stages staan uiteraard goed op je cv. Maar er zijn nog manieren waarop je je kan profileren. De sociale contacten die je onderhoudt, hoe je jezelf presenteert, het leren herkennen van je sterktes en zwaktes, om er maar enkele te noemen. Maar vooral: doe het met passie, en doe het graag. Het is zoveel meer dan een studie, en het is volgens mij belangrijk om het recht als een centraal aspect binnen je leven te plaatsen.
Vainui: Wat ik er graag nog aan zou toevoegen is hoe belangrijk de overtuiging en de zin is die je hebt wanneer je de studie begint. Ik heb zelf niet het meest traditionele parcours gevolgd, vanuit de achtergrond in de horeca en door enkele jaren weg te zijn geweest van de schoolboeken. Maar wanneer je iets écht graag wil, dan is dat al het halve werk om in je opzet te slagen. Daarnaast vind ik ook je sociaal kader en de ondersteuning van je omgeving heel belangrijk, en dat is iets waar ik enorm dankbaar voor ben.
Interview: Arne Van Duppen (communicatieverantwoordelijke Jubel)
Dit interview verscheen eerder ook in de tweede uitgave van het papieren Jubel Magazine.
0 reacties