De afgelopen jaren werd in Vlaanderen heel wat vastgoed geschonken. Sinds 2015 geldt in Vlaanderen namelijk een verlaagde schenkbelasting voor onroerende goederen, waardoor het een stuk voordeliger is geworden om vastgoed te schenken.
Gezien de tarieven voor schenking vroeger dicht in de buurt kwamen van de tarieven voor erfbelasting, werd er slechts weinig bij leven geschonken. Als gevolg waren erfgenamen daarom vaak genoodzaakt om onroerende goederen te verkopen, teneinde de successierechten te betalen. Het tarief kon oplopen tot maar liefst 80%. Daar is nu verandering in gekomen.
De tarieven zijn afhankelijk van de waarde van het goed en de verhouding tussen schenker en begiftigde. Voor schenkingen tussen ouders, (klein)kinderen en partners kan een eerste schijf van 150.000 euro geschonken worden aan 3%. Dit wordt steeds bekeken per begiftigde en per schenker. Een voorbeeld verduidelijkt dit. Stel dat man en vrouw samen een onroerend goed van 600.000 euro gekocht hebben en dit wensen te schenken aan hun twee kinderen. Beiden schenken dan elk 150.000 euro aan elk van hun kinderen, dit telkens aan 3%.
Daarnaast is er ook een vermindering op bovenstaande tarieven mogelijk. Hierbij is het van belang dat het goed zich in het Vlaamse Gewest bevindt. De vermindering is mogelijk wanneer een energiebesparende renovatie wordt uitgevoerd (zoals de installatie van een warmtepomp) of wanneer voor het goed een huurovereenkomst van minstens negen jaar wordt afgesloten. Pas na het vervullen van de voorwaarden kan de vermindering bekomen worden, eerst moet echter het basistarief betaald worden.
Graag gaan wij voor u na of een schenking van vastgoed interessant kan zijn. We kaderen dit tevens in een ruimer geheel en bekijken waar we uw vermogen kunnen optimaliseren.
Carolien Christiaens, Jurist Vandelanotte
Mathieu Roelens, Jurist Vandelanotte
0 reacties