“De screening op gendergelijkheid die in de overheid bestaat, moet uitgebreid worden naar de privésector en de pers.”
Dat stelt advocaat Dirk Van Gerven bij de voorstelling van zijn boek “Alle mensen zijn gelijk, ook vrouwen. Over gendergelijkheid in de professionele loopbaan“.
Dat gebeurde op het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets, die het voorwoord schreef. Van Gerven stelt vast dat de ongelijke behandeling van vrouwen in de professionele omgeving vaak het gevolg is van een onbewuste vooringenomenheid.
Van Gerven stelde onder meer voor om niet alleen binnen de administratie maar ook in de privésector en de pers elk standpunt, elke maatregel of communicatie te screenen op gendergelijkheid. Debaets wees de auteur erop dat op Brussels niveau elke kabinet of administratie een gendercoördinator dient te hebben en dat elke maatregel ook een gendertoets moet doorstaan voor die van kracht kan worden. Dat laatste geldt ook voor federale wetten.
Dirk Van Gerven trok de problematiek open naar de privésector. Doordat er reeds heel wat gebeurd is inzake gendergelijkheid, menen vele mannen dat er niet meer moet gebeuren. Maar onbewust loopt het nog vaak fout, aldus Van Gerven die verwees naar een advocate die de raad kreeg om een ring te dragen wanneer zij met een mannelijke cliënt wilde gaan eten. Of de berichtgeving rond de aanstelling van een vrouwelijke CEO, waarbij haar gevraagd wordt of ze kinderen heeft en of haar functie hiermee te combineren valt.
In zijn boek gaat Dirk Van Gerven ook in op het maatschappelijk en economische belang van de integratie van de vrouw in het professionele leven en op klassieke thema’s zoals het glazen plafond, positieve discriminatie en quota. “Het bijzonder sterke en overtuigende punt van dit boek is dat gendergelijkheid niet alleen gaat over rechtvaardigheid of over meer gelijke kansen afdwingen, maar ook dat gendergelijkheid een maatschappelijk rendement heeft”, zei Bianca Debaets.
0 reacties