Thomas Ravaux uit Rozoy-sur-Serre in Frankrijk was behoorlijk kwaad. Niet alleen hadden zijn ex-huurders al 14 maanden geen huur betaald, ze lieten ook nog een massa rommel achter bij hun vertrek: tafels, stoelen, kasten en zelfs een koelkast die nog gevuld was met eten. De misnoegde Ravaux had genoeg van hun gedrag en wilde zijn ex-huurders een lesje leren. Alles wat ze hadden achtergelaten, dumpte hij voor hun nieuwe huis. De man nam dus het recht in eigen handen: iets dat absoluut verboden is. Eigenrichting staat bij ons niet in onze grondwet. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de grens van het begrip ‘zelfverdediging‘ wel wat verder wordt gelegd. Het is een moeilijke discussie, want waar eindigt immers de bedreiging en waar begint de wraak? Je kan elke dag lezen in de pers over deze problematiek. Altijd duikt er wel ergens een probleem op waarop de maatschappij niet onmiddellijk een antwoord kan geven: een gevangene die te vroeg vrij komt, een drugsdealer die niet wordt vervolgd wegens een procedurefout, enzovoort.
Een moderne en democratische staat heeft de plicht om duidelijke lijnen te trekken en voldoende middelen te voorzien om de mensen het gevoel te geven dat zij gerespecteerd worden en dat er zoiets als rechtvaardigheid bestaat. Dat dit niet evident is, is een understatement. U zal zich zelf vast en zeker ook al eens onrechtvaardig behandeld hebben gevoeld.
Maar laten we het hier houden op het geval Ravaux. Een huisbaas met een slechte huurder kan werkelijk afzien en grijze haren krijgen. Het gaat soms om ettelijke containers, uren verhuiswerk en vele manuren. Ik hoef u niet te vertellen wat dat de eigenaar-verhuurder dan niet kan kosten.
U verhuurt zelf een huis, appartement of garage en de huurder betaalt niet of niet meer, ook niet na rappels van uwentwege? Twijfel niet en vooral wacht niet te lang!
Het is eenvoudig om de huurder op te roepen of te dagvaarden. Als er dan geen oplossing kan gevonden worden zult u een vonnis krijgen. Het is belangrijk dat dat snel gebeurt want meestal (tenzij u dringend de uitdrijving hebt gevraagd omdat uw huurder er echt wel een zootje van maakt) zal de vrederechter de huurder nog een maand de tijd geven om het pand te verlaten, vanaf de betekening van het vonnis. Die termijn gaat pas in als het tussengekomen vonnis dan ook effectief betekend is door de gerechtsdeurwaarder.
Gaat het om krakers, dan is een andere wetgeving van toepassing. Als hier de procureur des Konings geen initiatief neemt kunt u dit zelf doen. Hier kan het sneller gaan, namelijk 5 dagen na de uitspraak van de vrederechter. In de regel zal u de kraker(s) niet kennen en zal u hiervoor dan wel uw raadsman nodig hebben, die een eenzijdig verzoekschrift zal opstellen.
De gerechtsdeurwaarder doet er dan alles aan om de huurder ervan te overtuigen vrijwillig de sleutels af te geven en het pand ordelijk achter te laten. Maar in nogal wat gevallen moet er effectief worden uitgedreven. Het is de taak van de gerechtsdeurwaarder om u dan zo snel mogelijk terug over het pand te laten beschikken. Elke maand dat u immers met deze huurder zit, is een verloren maand. De gerechtsdeurwaarder doet verder het nodige opdat de diensten zoals het OCMW naar een oplossing kunnen zoeken voor uw voormalige huurder. In vele gevallen echter zal uw voormalige huurder minstens voor een tijdje onvindbaar zijn…
Als het effectief tot een uitdrijving komt, kunnen de kosten natuurlijk wel oplopen. Let wel, het is uw voormalige huurder die deze kosten vroeg of laat in principe zal moeten dragen maar in de praktijk is dit spijtig genoeg niet altijd even evident. Gelukkig zal u nog de huurwaarborg hebben. Even door de bittere pil dus om zo snel mogelijk weer te kunnen verhuren en vooral niet het heft in eigen handen nemen.
Nick Luyten
Meer lezen van de AGA? Dat kan hier!
0 reacties