Checklist voor uw juridische software

30 mrt 2017 | Actualia, Advocaten, Algemeen

Sociale Media voor Advocaten: een introductie

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 30/03/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

In een vorig artikel hebben we uitgelegd waarom sociale media belangrijk zijn voor advocaten. Advocaten toonden aanvankelijk weinig interesse in sociale media, maar dat is ondertussen aan het veranderen. In de VS gebruiken 76% van de advocaten inmiddels sociale media voor professionele doeleinden, en zijn 74% van de advocatenkantoren aanwezig op sociale media.

Waar worden sociale media voor gebruikt?

Volgens een recent rapport lopen de redenen uiteen. De belangrijkste zijn het verder uitbouwen van een carrière en netwerking (73%), het aantrekken van nieuwe cliënten (51%), voor permanente vorming en om op de hoogte te blijven van de actualiteit (35%), en voor research (21%).

Als het gaat om wie wat gebruikt, zijn de beschikbare statistieken niet consistent. Hieronder maken we daarom gebruik van benaderingen. De gepubliceerde statistieken zijn het echter wel eens over de ranking.

  1. LinkedIn is het meest populaire netwerk: ongeveer twee derden van de advocatenkantoren hebben een aanwezigheid op LinkedIn. Het is het medium dat de voorkeur geniet van de grote advocatenkantoren.
  2. Facebook komt op de tweede plaats, met, afhankelijk van de bron, een derde tot de helft van de advocatenkantoren die zeggen dat ze een professionele Facebook-pagina hebben. (Tot 90% van de advocaten zijn op Facebook aanwezig in hun private hoedanigheid).
  3. Twitter is derde in het klassement, met ongeveer een kwart van de kantoren. Van de vier belangrijkste sociale media, is Twitter het medium dat het meest gebruikt wordt voor research en om op de hoogte te blijven.
  4. Google Plus komt in de laatste plaats, met 10% van de kantoren.


LinkedIn

LinkedIn is het oudste netwerk, en werd gelanceerd in 2003. Het is bedoeld om professioneel te netwerken. Het was het eerste, en is nog steeds het grootste, ‘business social network’. Het is m.a.w. bedoeld voor professionals.

Omdat LinkedIn voornamelijk gericht is op het uitbouwen van een professioneel netwerk, zijn advocaten meer open om er gebruik van te maken dan van andere sociale media. Een rapport stelde dat in de VS 91% van de kantoren met 100 of meer advocaten een aanwezigheid op LinkedIn hebben. Ze worden gevolgd door 85% van de eenmanskantoren, 76% van de middelgrote kantoren met 10 tot 49 advocaten, en 63% van de kleinere kantoren met 2 tot 9 advocaten.

Op LinkedIn kunt u een profiel aanmaken dat als een professioneel CV leest. U kunt contactpersonen toevoegen om een netwerk van relaties uit te bouwen. Er zijn secties voor vaardigheden & aanbevelingen (‘endorsements’). U kunt er pagina’s (een soort mini-website) bijhouden. U kunt er ook een blog en/of artikel publiceren. U kunt groepen aanmaken waar u dan discussies kunt voeren.

LinkedIn komt in een gratis en een betalende pro versie.


Facebook

Facebook werd in 2004 opgericht en is open voor het publiek sinds 2006. Het is de grootste sociale medianetwerk: in het vierde kwartaal van 2016 had Facebook 1,8 miljard actieve maandelijkse gebruikers.

Op Facebook kunt u als individu een persoonlijk profiel aanmaken, wat niet het geval is voor rechtspersonen. Daarom maken de meeste advocatenkantoren ‘Pagina’s’ aan, die als een mini-website op Facebook dienstdoen. Pagina’s kunnen ‘leuk gevonden’ worden en u kunt mensen uitnodigen om dit te doen. Het is ook mogelijk om ‘Groepen’ aan te maken op Facebook, waar u mensen kunt aan toevoegen. Zowel pagina’s als groepen kunnen boodschappen hebben; u kunt er ook foto’s en afbeeldingen, en video’s, enz. op plaatsen.

Solo advocaten zijn op Facebook het meest actief voor professionele doeleinden: 48% van de eenmanskantoren gebruikt het ervoor. Ze worden gevolgd door 41% van de advocaten van kleine kantoren (2 tot 9 advocaten). Middelgrote kantoren met 10 tot 49 advocaten komen op de derde plaats met 22%, en de grote kantoren met 100 of meer advocaten komen laatst, met slechts 16%.

Lidmaatschap van Facebook is gratis.


Twitter

Twitter werd in 2006 gelanceerd en is een van de tien meest gebruikte sites in de wereld. Het wordt vaak de SMS van het Internet genoemd. Twitter wordt voornamelijk gebruikt als een nieuws website en om een sociaal netwerk uit te bouwen. Gebruikers plaatsen er berichten, die “tweets” genoemd worden. Tweets zijn beperkt tot 140 tekens, en kunnen normaliter door iedereen worden gelezen (tenzij u ze privé maakt).

Wanneer u zich op Twitter aanmeldt, kunt u andere gebruikers ‘volgen’, wat betekent dat hun tweets op uw ‘nieuws feed’ verschijnen. De bedoeling is om een netwerk van gebruikers (‘followers’) uit te bouwen die uw tweets ontvangen.

De kracht van Twitter ligt evenwel in het gebruik van zogenaamde hashtags, waarmee u snel zoekopdrachten kunt uitvoeren. Een hashtag is een sleutelwoord of uitdrukking (zonder spaties!) die wordt voorafgegaan door een #-teken. Met behulp van de juiste hashtags kunnen gebruikers die u niet volgen toch makkelijk uw tweets vinden. Indien bijvoorbeeld u net een artikel over echtscheiding gepubliceerd hebt, dan kan u bijvoorbeeld #echtscheiding en #advocaat als zoekwoorden gebruiken om de publicatie van uw artikel op Twitter aan te kondigen.

De grootste groep van Twitter-gebruikers kan gevonden worden in middelgrote kantoren, waar 26%, van de kantoren een Twitter-account heeft. Ze worden gevolgd door 25% van de solo’s en van de grote kantoren, en 24% van de kleine kantoren.

Lidmaatschap van Twitter is gratis.


Google+

Google Plus is een sociaal netwerk om uw interesses te delen. Het werd gelanceerd in 2011 als Google’s antwoord op Facebook. De functionaliteit is vergelijkbaar met die van Facebook: u kunt pagina’s en groepen aanmaken, waar u berichten, video’s (YouTube), foto’s, enz. kunt plaatsen.

Lidmaatschap van Google + is gratis.


Andere Sociale Media

Naast bovengenoemde sociale media gebruiken advocaten ook Instagram, YouTube en Pinterest, om beeldmateriaal en video’s te delen.

Instagram is een website waar gebruikers foto’s en video’s delen. Het werd gelanceerd in 2010, en werd in 2013 overgenomen door Facebook. Lidmaatschap is gratis.

YouTube is een website om video’s te delen. Het werd in 2005 opgestart, en in 2006 gekocht door Google. Het komt in een gratis en een betalende versie.

Pinterest is  een website waar je foto’s kunt delen via virtuele prikborden. Haar CEO Ben Silbermann beschrijft het bedrijf als een ‘catalogus van ideeën’ in plaats van een sociaal netwerk. Het werd gelanceerd in 2010.

 

Bronnen

Meer lezen van CICERO LawPack?

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.