Met de wet van 11 februari 2021 tracht de wetgever paal en perk te stellen aan de stijgende trend rond het fenomeen van lachgas als roesmiddel bij jongeren. Een eerste stap in de goede richting?
We horen het de laatste tijd wel vaker, steden en gemeenten die overspoeld worden door lege capsules en ballonnen in de binnenstad door het gebruik van lachgas. Voornamelijk jonge adolescenten experimenteren steeds vaker met lachgas (distikstofmonoxide) als roesmiddel naast het gebruik van alcohol. Dit stijgend fenomeen is echter niet zonder gevaar en houdt bij repetitief gebruik verschillende gezondheidsrisico’s in zoals misselijkheid, hoofdpijn, tintelingen en zelfs onomkeerbare neurologische stoornissen[1].
Mede door het verhoogde gebruik van lachgas onder minderjarigen in combinatie met bovenvermelde gezondheidsrisico’s heeft de Kamer met de wet van 11 februari 2021[2] de verkoop van slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen strafbar gesteld. Voortaan is het verboden om metalen patronen met distikstofmonoxide ten behoeve van spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar[3]. Handelaars die zich hier niet aan houden, riskeren een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 3.000 euro. Om verkopers bij te staan, mag aan iedereen die van plan is dit soort product met distikstofmonoxide in de handel te kopen, worden gevraagd te bewijzen dat hij/zij de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt.
Naast het verbod tracht de overheid zowel de handelaars als de consument te sensibiliseren omtrent het gebruik van lachgas. Zo zal voortaan een waarschuwing voor het gevaar van het gebruik van distikstofmonoxide worden aangebracht op elk recipiënt dat metalen patronen met distikstofmonoxide ten behoeve van spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik bevat. Ontbreekt deze waarschuwing, dan mag het niet worden verkocht.
Het is nog maar de vraag of deze nieuwe regelgeving een impact zal hebben op het gebruik van lachgas onder jongeren. Het is alleszins een eerste stap die wordt genomen om het gebruik van lachgas dat niet vatbaar is voor menselijke consumptie aan banden te leggen voor minderjarigen.
Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…
[1] https://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/lachgas/lachgas-risico
[2] https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body.pl?language=nl&caller=summary&pub_date=21-02-23&numac=2021030285
[3] Dit verbod geldt ook voor de e-commercesites. Die sites moeten op de webpagina’s waar dit gas online kan worden gekocht, duidelijk aangeven dat de verkoop van dit product aan minderjarigen verboden is, ongeacht het voor het gas gebruikte omhulsel.
0 reacties