16 mrt 2018 | Expertise, Kantoor & beleid

Vraag het maar aan de jurist-chatbot     

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 16/03/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Het juridisch consultancykantoor deJuristen behaalde onlangs dankzij zijn pril AI-project de eerste Trends award voor legaltech. Dit van oorsprong Gents bureau met een Europese groeiambitie positioneert zich met zijn rebelse en disruptieve aanpak tussen de advocatuur en de bedrijfsjuristen. De inhoudelijke focus ligt er vooral op intellectuele rechten, digitaal recht, privacy en ondernemingsrecht.

“Vanuit onze juridische expertise willen wij het recht op een disruptieve en innovatieve manier benaderen. Wij weten dat heel wat eenvoudige processen via technologie efficiënter, sneller en goedkoper kunnen. Anderzijds is de drempel naar goede juridische informatie voor velen te hoog. Wij willen een frisse wind doen waaien in de verouderde juridische sector. Zo heeft de advocatuur de overstap naar een papierloze werking bijvoorbeeld nog steeds niet ingezet.” stelt Jan-Willem Lust, European Head of Legal.

Lee & Ally

In september 2017 lanceerde deJuristen een nieuw online B2B-adviesplatform dat gestuurd wordt door artificiële intelligentie en ‘machine Learning’. Lee & Ally? Dat is een mooie en opvallende naam … daar is wellicht goed over nagedacht?  “Inderdaad, en zeker als je de verbindende ampersand als een G leest: dan krijg je ‘Legally’. Anderzijds wijzen de beginletters op legal en artificial en bovendien komt de meisjesnaam Ally erg toegankelijk en sympathiek over!”

“In onze niches stelden wij vast dat sommige vragen steeds maar terugkeerden.” De stap naar een bundeling van al de relevante informatie in een database was dan snel gezet. “Wij willen daar nu een geautomatiseerd conversatiemodel van maken en het stelselmatig uitbreiden met andere features. Lee & Ally is volledig gestoeld op drie kernelementen: 1) altijd en overal beschikbaar 2) verstaanbare taal en 3) betaalbaar.

Momenteel zijn we enkel in Vlaanderen gelanceerd, binnenkort steken we de taalgrens en de landsgrenzen over …” Het verdienmodel is relatief eenvoudig: een lage kost voor de klant, maar daardoor een ruim klantenbestand.

Voor ondernemers

Lee & Ally wordt vooral geconsulteerd door starters en KMO’s die als early adopters door het leven willen gaan. De vragen gaan momenteel vooral over sociaal recht en intellectuele eigendom: Hoe moet ik iemand aanwerven respectievelijk ontslaan? Hoe kan ik mijn handelsnaam of merk beschermen? Wat moet ik doen om als zelfstandige te starten?

“We willen elke onderneming op een kostenefficiënte en geautomatiseerde manier de juiste juridische informatie aanbieden. Als deze ‘virtuele online jurist’ een groot deel van het eerstelijnsadvies opvangt, komen enkel de specifieke zaken die een grote menselijke expertise vereisen nog tot bij ons. Daar is dan een hogere kostprijs aan gekoppeld.”

Toekomstplannen

Jan-Willem Lust geeft toe dat de technologie nog niet ver genoeg reikt. Er is vaak nog een menselijke controle via een helpdesk nodig.  “Zeker rond AI en Machine Learning maakt men nog elke dag vorderingen. Tegelijkertijd denken we wel al aan extra services met dezelfde insteek voor bepaalde processen. Een andere uitdaging is de nationale en internationale segmentatie van het recht en het juridische vakjargon. Daar hebben we natuurlijk zelf niet veel vat op.” Maar op de lange termijn moet een aanzienlijk deel van de werking van de juridische sector er compleet anders gaan uitzien en veel democratischer worden. Want deJuristen willen via LegalTech-innovaties bepaalde processen echt gaan versnellen.

“In 2018 willen we uitgroeien tot een volwaardige dienst, ook met nieuwe rechtsdomeinen en nieuwe features.

De pricing wordt nog verder uitgewerkt. We zijn van plan om te werken met een abonnement gekoppeld aan een creditsysteem. Tot nu toe hebben enkele honderden ondernemers ingetekend op onze gratis testmaand.”

LegalTech is innovatie

LegalTech gaat volgens Lust over elke vorm van technologische innovatie binnen de juridische sector. Het hoeft daarom niet per se technisch vernieuwend te zijn. “Veel zaken die momenteel onder LegalTech vallen zijn immers niet bepaald ‘sterk innovatief’ te noemen. Maar in de eerder statische sector van de rechtsbedeling lijkt elke aanpassing vandaag wel een innovatie.”

“Wij volgen ondertussen de internationale ontwikkelingen van dichtbij en we blijven ervan overtuigd dat werking van de juridische sector nog veel efficiënter en democratischer moet worden.” besluit hij “Wist je dat het aantal octrooien met betrekking tot legaltech in een paar jaar wereldwijd vervijfvoudigd was in 2016? Ondertussen zal dat zelfs nog meer zijn!”

Geschreven door Philip Verhaeghe

https://leeally.com

https://thejurists.eu

https://ictrecht.be

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.