"Wat waarderen we?" als krachtige leidende vraag hanteren bij het vormgeven van een gezonde organisatiecultuur is cruciaal voor langetermijnsucces.
Deze vraag fungeert als een kompas dat de acties, gedragingen en houdingen van individuen binnen de organisatie stuurt. Door bewust onze waarden te onderzoeken en ernaar te streven deze in de praktijk te brengen, kunnen we een cultuur creëren die groei, respect en positiviteit bevordert.
“De opbouw van een positieve, constructieve cultuur die in lijn ligt met oprechte waarden is een transformerende reis. Waarden zijn de fundamentele bouwstenen die een organisatiecultuur vormgeven en sturen.”
De kracht van waarden
Waarden zijn fundamentele overtuigingen die bepalen wie we zijn als individuen en als organisaties. Ze fungeren als een moreel kompas dat onze beslissingen en acties stuurt. De identificatie van kernwaarden die aansluiten bij de missie en visie van de organisatie is essentieel voor het opbouwen van een sterke cultuur.
Het louter tonen van waarden aan de muur is niet voldoende en kan rampzalige effecten hebben op de organisatiecultuur. Afstemming en alignering zijn cruciaal en impliceren dat waarden geleefd en beoefend moeten worden om een positieve invloed te hebben op de organisatiecultuur.
De identificatie van onze waarden
Diepe reflectie en open gesprekken zijn nodig om onze waarden te identificeren. Leiders en teamleden moeten aan introspectie doen om te ontdekken wat er écht toe doet. Dit proces kan uitdagende gesprekken vereisen om eventuele discrepanties tussen geclaimde waarden en daadwerkelijk gedrag aan te pakken.
Toxisch gedrag
Als toxisch gedrag wijdverspreid is in de organisatie, duidt dit op een onenigheid met de verklaarde waarden of ineffectieve handhaving. De impact ervan wordt enorm onderschat. Niemand denkt immers dat men een toxische cultuur voedt en toch… is dit een wijdverspreid fenomeen (ondanks goede intenties).
Toxisch gedrag heeft vanzelfsprekend een negatieve invloed op de cultuur en de prestaties van de teamleden. Het ondermijnt vertrouwen, belemmert creativiteit en schaadt de productiviteit. Leiders moeten dergelijk gedrag snel aanpakken door systemen te creëren die het ontmoedigen en actie ondernemen om een positieve, constructieve cultuur te installeren.
“Blind spots zijn onvermijdelijk. Deze onbewuste vooroordelen of discrepanties tussen verklaarde waarden en gedragingen erkennen en aanpakken, is essentieel. Dit vereist nederigheid, empathie en openheid.”
Waarden belichamen
De identificatie van waarden is niet genoeg. Ze moeten ook consequent belichaamd worden om de cultuur positief te beïnvloeden. Leiders moeten fungeren als rolmodellen, een voorbeeld zijn voor de waarden die ze voorstaan en hun teams aanmoedigen hetzelfde te doen. Wanneer iedereen acties afstemt op overtuigingen worden de waarden een intrinsiek onderdeel van de cultuur.
Blind spots zijn onvermijdelijk. Deze onbewuste vooroordelen of discrepanties tussen verklaarde waarden en gedragingen erkennen en aanpakken, is essentieel. Dit vereist nederigheid, empathie en openheid.
Conclusie
De opbouw van een positieve, constructieve cultuur die in lijn ligt met oprechte waarden is een transformerende reis. Waarden zijn de fundamentele bouwstenen die een organisatiecultuur vormgeven en sturen.
Whether we think we have them or we think we don’t, either way we are right.
0 reacties