Ons onbewuste brein automatiseert zoveel als mogelijk. Dat spaart energie. Bovendien is ons onbewuste brein 200.000 keer sneller dan ons bewuste brein. Prof. Iris Sommer, psychiater en neurowetenschapper (Universitair Medisch Centrum Groningen), bevestigt in haar recente boek dat elke chauffeur de uitvoering van autorijden (waaronder de taak ‘remmen’) grotendeels heeft overgedragen aan het onbewuste brein (De zeven zintuigen – over waarnemen en onwaarnemen, Uitgeverij Prometeus, 2018, p. 232). Dat is immers essentieel om veilig te rijden.
Een remmanoeuvre uitvoeren louter met het bewuste brein gaat even snel als toen we leerden autorijden: ‘Rechter voet van het gaspedaal halen. Naar links brengen. Linker voet induwen om te ontkoppelen. Rechter voet op het rempedaal duwen. Het stuur vasthouden en de weg in het oog houden in een poging het obstakel te vermijden.’ Het ongeval zou plaatsvinden na de eerste zin.
Het onbewuste brein kan vele dingen tegelijkertijd en stuurt al deze handelingen in een geautomatiseerde reflex aan zodra de korte instructie ‘remmen’ wordt gegeven door het bewuste brein. Je denkt niet meer na over hoe je moet remmen. Uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman bleek dat het onbewuste brein (alleen) korte zinnen en korte instructies begrijpt (Ons feilbare denken, Uitgeverij Business Contact, 2011, p. 29). Op basis van dergelijke korte instructies gegeven door het bewuste brein kan het onbewuste brein een ingewikkelde, geautomatiseerde reactie reproduceren en aansturen. Veel sneller dan het bewuste brein dit zelf kan aansturen.
Reclamemakers gebruiken ons onbewuste brein voortdurend. Eerst tonen ze enkele dagen een reclamespot van een halve minuut. Een week later krijg je nog een uittreksel van enkele seconden te zien. Ze weten dat er niet meer nodig is om ons onbewuste brein de inhoud en het gevoel van de lange reclamespot te doen oproepen. Waarom voor een halve minuut betalen als enkele seconden volstaan?
Dat kenmerk van het onbewuste brein kan je zelf leren aansturen. In jouw voordeel! Je kan het onbewuste brein oefenen om in een vingerknip allerhande geautomatiseerde situaties en/of gevoelens op te roepen, zoals ‘je rustig voelen’, ‘een sterk gevoel van zelfvertrouwen’, ‘geduld’ of ‘doorzettingsvermogen’, ‘concentratie’, ‘enthousiasme’, etc. Het vergt maar enkele minuten per dag gedurende een maand of twee om voor jezelf een volledig ‘dashboard’ met ‘knoppen’ te creëren. Dan kan je, net zoals je jouw auto afremt, ook je stressvolle leven afremmen.
Dat is maar een van de breintechnieken die je kunnen helpen om jezelf beter te controleren en aan te sturen.
Wat adverteerders kunnen met je brein, kan je immers zelf ook. Want je bent het waard!
Meer lezen over deze materie? Dat kan, via deze link.
0 reacties