Wat als je ouders een deel van je verbouwingswerken betalen?

Door Notaris.be

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 22/02/2021 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Je koopt een woning met je samenwonende partner, maar je ouders betalen een deel van de verbouwingswerken. Leuk! Maar voor jou en je partner roept het misschien een paar vragen op. Komt dat geld ook aan je partner toe? Wat als het misloopt tussen jullie? Papieren bijhouden is de boodschap. Een woordje uitleg.

Stel: jij en je partner vinden na een lange zoektocht jullie droomwoning. Toekomstige droomwoning, want hoewel de jaren ’60 weer helemaal in zijn, kan de woning toch wel wat verfraaiingswerken gebruiken. Jullie beslissen om het stap voor stap aan te pakken. Maar het plaatsen van dubbele beglazing of een nieuw dak… dat mag wel eens vlugger gebeuren. En dan volgt een financiële meevaller: je ouders stellen voor om een deel voor hun rekening te nemen.

De meerwaarde van het huis

Je ouders staan er misschien niet bij stil, maar door bepaalde renovatie- of bouwwerken voor hun rekening te nemen bevoordelen ze jullie beiden. De meerwaarde van het huis stijgt, maar dat huis is ook eigendom van je partner. Dit is allemaal geen probleem tenzij… de relatie op de klippen loopt. In dat geval zal de woning verkocht worden of zal de ene partner de andere ‘uitkopen’. Maar wat met die investeringen van de ouders?

Daar wordt rekening mee gehouden bij het bepalen van de uitkoopsom. Hiervoor zijn er drie verschillende zaken van belang:

  • De huidige waarde van de woning.
  • Hoeveel het nog af te betalen bedrag van de lening bedraagt.
  • Wat jullie inbrengen. Het kan bijvoorbeeld perfect zijn dat één van jullie meer spaargeld had dan de andere, en dus meer bij de aankoop heeft kunnen inbrengen. Dan heeft de notaris misschien een onderhandse leningsovereenkomst tussen jullie geregeld zodat jullie toch in gelijke delen konden aankopen. Een andere situatie: jullie zijn elk voor de helft eigenaar, maar jij hebt bepaalde werken betaald omdat je een financieel steuntje in de rug kreeg van je ouders.

Goede afspraken, goede… familie

Je ouders kunnen kiezen om de verbouwingen te financieren als een schenking of ze kunnen het zien als een lening. Hoe dan ook zet je best alle afspraken met je ouders keurig op papier. Dat voelt vandaag misschien niet aangenaam aan, maar het bespaart je een hoop miserie later.

Je inbreng recupereren zal immers maar lukken met de nodige bewijzen. Hoe meer bewijzen, hoe minder discussie. Hebben je ouders de aannemers betaald? Dan houden ze best alle facturen bij op een veilige plaats. Zo niet zal deze inbreng, die eigenlijk gezien wordt als ‘jouw’ inbreng niet verrekend kunnen worden als het zou mislopen. Deze papieren mogen dus niet verloren gaan met de jaren.

Documenten bijhouden: denk aan een digitale kluis!

Vandaag kan je belangrijke documenten zoals facturen, afspraken met je ouders en een leningsovereenkomst met je partner veilig bewaren in Izimi, een online digitale kuis. Documenten uploaden in Izimi vervangt voor alle duidelijkheid niet de originelen (die je nodig hebt als bewijs), maar het is wel een handig hulpmiddel om alles terug te vinden. In je kluis kan je immers aangeven waar alles precies ligt voor het geval je de originele exemplaren moet bovenhalen.

Een groot voordeel van Izimi is bovendien dat je documenten kan delen met specifieke mensen. Je ouders uploaden alle nodige documenten, en vervolgens delen ze die met jou en je partner. Dat vergroot het vertrouwen en zorgt voor minder discussies over de bedragen.  Loopt het mis met je partner en moeten jullie de woning verkopen of verdelen, dan kunnen deze belangrijke papieren gemakkelijk teruggevonden worden.

Izimi is een dienst van algemeen belang ontwikkeld door de notarissen. Het platform is  volledig gratis.

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.