15 jul 2020 | Management & Deontology

Wat is succes?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 15/07/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je een succesvoller leven hebt als je bij deze vraag stilstaat. Succes komt immers niet vanzelf. Jouw IQ bepaalt voor minder dan 25 procent mee of je succesvol bent. Succes hangt niet alleen af van je analytisch vermogen, maar van tal van eigenschappen waarvan is aangetoond dat je ze kan leren en versterken, zoals flexibiliteit, creativiteit, sociale vaardigheden, veerkracht, bereidheid tot het nemen van risico’s en levenslang leren.

Eerst bepaal je wat voor jou succes is, want het antwoord is verschillend voor iedereen. Zo kom je te weten waarop jij best focust. Een handige manier om uit te maken hoe je jouw eigen succesvolle leven leidt, is om jezelf voor te stellen dat je 95 jaar oud bent en een goed leven hebt gehad. Je kijkt terug op je leven en antwoordt op de vraag van je dierbaren “Hoe zou jij succes definiëren – zowel persoonlijk als professioneel – als je terugkijkt op je leven?” Neem een van de komende dagen hier even tijd voor en schrijf de kernwoorden/waarden van je antwoord op.

Elementen van succes

Prof. Paula J. Caproni (Management School, University of Michigan, Ann Harbor) stelde vast dat succesvolle mensen over het algemeen aandacht besteden aan activiteiten die leiden tot (1) betekenisvolle resultaten, (2) een flexibele carrière, en (3) welzijn.

Het nastreven van resultaten die ‘meaningful’ zijn, leidt ertoe dat je meer trots vindt in je werk, je je meer verantwoordelijk voelt voor je werk, je graag een extra inspanning levert, je beter om kunt met werkdruk en beter gemotiveerd blijft. Dat werkt succes verder in de hand.

Overweeg ook goed wat je wil bereiken met je carrière. Een succesvolle carrière kan leiden tot externe tekenen van succes zoals een mooi inkomen, een woning, een auto,… Dat zijn leuke gevolgen. Doch op het einde van het leven blijken mensen zich meer ‘geslaagd’ te voelen als ze eerder interne kenmerken van succes nastreven. Dat zijn subjectieve elementen die niet of nauwelijks zichtbaar zijn voor anderen, zoals de vervulling van persoonlijke doelstellingen en waarden, de ervaring dat je werk verschil maakt voor anderen, dat je vrij bent in te spelen op gewijzigde omstandigheden, wensen en mogelijkheden. Dit soort succesvolle carrière noemt in de literatuur ‘a sustainable career’, een carrière die geen roofbouw pleegt. Met de mogelijkheid om steeds langer actief te zijn, is het handig om ervoor te zorgen dat je flexibel kan blijven omgaan met wisselende talenten, mogelijkheden en opportuniteiten.

Niemand zucht op zijn sterfbed ‘had ik maar wat meer op mijn kantoor gezeten’. Succesvol leven kan alleen met respect voor een evenwicht waarbij je je gezondheid en geluk niet opoffert, maar streeft naar een ‘happy healthy life’, naar ‘wel-zijn’. Spelenderwijs een mooi leven leiden. Dat klinkt mij alvast als succes in de oren. Als je tegen de stroom oproeit maak je niet handig gebruik van je natuurlijke talenten en energie.

Voorspellen van succes

In haar onderzoek ontdekte Prof. Caproni vier kenmerken die in vele gevallen toekomstig succes voorspellen:

  1. Overtuigingen die je vooruit trekken
  2. Expertise die betekenisvol is voor jezelf en anderen
  3. Zelfmotivatie, vooral bij tegenslagen
  4. Relaties en contacten die elkaar wederkerig ondersteunen

Deze kenmerken kan je stimuleren. Elke verandering vergt inspanningen. Dus is het handig om te weten hoe je jezelf met minimale inspanning optimaal aanstuurt. Prof. John Bargh (Yale University) stelt na 40 jaar onderzoek dat mensen die beter in staat zijn zichzelf te controleren, die betere resultaten behalen, gezonder zijn, meer sporten, meer verdienen en betere persoonlijke relaties hebben niet degenen zijn die meer wilskracht uitoefenen. “It is just the opposite”. Het komt er op aan de juiste houdingen te ‘automatiseren’. Daarbij gebruik je het meest efficiënt de kracht van je onbewuste brein, dat veel sneller en krachtiger is dan je bewuste brein (zie daarvoor deze eerder Jubel-tekst)

Nog deze zomer, op slechts twee dagen, kan je efficiënte oefeningen en principes aanleren om via de kracht van je onbewuste brein nog meer te realiseren en beter te presteren. Want met verstand en wilskracht alleen gebruik je niet al je capaciteiten.

Meer: https://www.servo-training.be/38/BUSINESS-Pr.html

(Erkend voor permanente vorming door de Orde van Vlaamse Balies, de
Nationale Kamer van Notarissen (België), de Nederlandse Orde van
Advocaten en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (Nederland))

Jeff Keustermans

Bronnen

  • Paula J. Caproni, The Science of Success: What researchers know that you should know, 2016, Van Rye Publishing, 218 blz.
  • John Bargh, Het verborgen brein – Hoe het onbewuste ons gedrag bepaalt, 2018, Hollands Diep, 461 blz.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.