ChatGPT: wat kan het allemaal en wat is de relevantie voor advocaten? cover

24 jan 2023 | Legal Tech (IT & IP)

ChatGPT: wat kan het allemaal en wat is de relevantie voor advocaten?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 24/01/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

In dit uitgebreide artikel behandelt Cicero Lawpack de recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve artificiële intelligentie (AI) in het algemeen, en over een nieuwe generatie chatbots. ChatGPT is daarvan veruit de belangrijkste en lijkt niet weg te slaan uit het nieuws. Wat is ChatGPT? Wat kan het en wat zijn de beperkingen? En ten slotte, wat is de relevantie voor advocaten?

Inleiding

We zijn getuige van de opkomst van een nieuwe generatie chatbots die krachtiger zijn dan ooit tevoren. Verschillende van hen blinken uit in gespreksvaardigheid. Sommige van deze conversatiegerichte chatbots haalden onlangs verschillende keren het nieuws. In een eerste voorbeeld, in december 2022, heronderhandelde de DoNotPay-chatbot het contract van een klant met de chatbot van Comcast en wist 120 USD per jaar te besparen. (U leest het goed, twee bots die effectief opnieuw onderhandelen over een contract). Kort daarna werd een computer met een gekloonde stem van een klant verbonden met de DoNotPay-chatbot.

Onderhandelende chatbot

Er werd gebeld naar de supportdesk van een bedrijf en de sprekende chatbot onderhandelde met succes met een levende persoon over een verlaging van een commerciële boete. De zoekmachine You.com heeft een conversatie-chatbot toegevoegd waarmee mensen een vraag kunnen stellen en het antwoord wordt gepresenteerd in een conversatievorm in plaats van een lijst met links. Microsoft heeft aangekondigd dat zijn Bing-zoekmachine ook een conversationele interface gaat aanbieden. Converserende chatbots zijn een vorm van generatieve AI.

Enorme vooruitgang

Generatieve AI heeft ook enorme vooruitgang geboekt op andere gebieden, zoals de creatie van digitale kunstwerken, of in filters en effecten voor allerlei digitale media, of in het genereren van documenten. Dat kunnen allerlei documenten zijn: juridische documenten, blog- of tijdschriftartikelen, papers, programmeercode…

Over een periode van twee maanden publiceerden zij 74 artikelen die waren geschreven door een bot, en de lezers merkten daar niets van

Slechts enkele dagen geleden onthulde de technologiewebsite C-NET dat ze sinds november 2022 begonnen waren met het publiceren van artikelen die volledig door generatieve AI waren geschreven. Over een periode van twee maanden publiceerden zij 74 artikelen die waren geschreven door een bot, en de lezers merkten daar niets van. Eén chatbot in het bijzonder is bijna dagelijks in het nieuws geweest sinds hij in november 2022 werd gelanceerd. Hij heet ChatGPT en de onderliggende technologie is ook gebruikt in enkele van de hierboven genoemde voorbeelden.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT staat voor Chat Generative Pre-trained Transformer. De Wikipedia beschrijft het als "een chatbot gelanceerd door OpenAI in november 2022. Het is gebouwd bovenop OpenAI's GPT-3 familie van grote taalmodellen en is verfijnd (een benadering van transfer learning) met zowel supervised- als reinforcement learning-technieken. ChatGPT werd als prototype gelanceerd op 30 november 2022, en trok al snel de aandacht vanwege zijn gedetailleerde antwoorden en gearticuleerde antwoorden op vele kennisdomeinen." Met andere woorden, het is een zeer geavanceerde chatbot die een gesprek kan voeren. Hij onthoudt eerdere vragen die u stelde en de antwoorden die hij gaf. Omdat hij is getraind op een grootschalige database van teksten, afkomstig van het internet, kan hij converseren over de meest uiteenlopende onderwerpen. En omdat hij is getraind op natuurlijke taalmodellen, is hij heel welbespraakt.

Wat kan ChatGPT, en wat zijn de beperkingen?

Het primaire gebruik ervan is waarschijnlijk als een kenniszoekmachine. U kan een vraag stellen zoals u dat in elke zoekmachine doet. Maar de feedback die het geeft bestaat niet uit een reeks links. In plaats daarvan raadpleegt het wat het vooraf heeft gescand en geeft het u een samenvattende tekst met het antwoord op de door u gestelde vraag. Maar daar blijft het niet bij, zoals de bovenvermelde voorbeelden illustreren. U kunt het vragen een paper of een artikel te schrijven over een gekozen onderwerp. U kunt de toon en de stijl van de output bepalen. Docenten hebben het gebruikt om lezingen voor te bereiden. Veel gebruikers vroegen het om poëzie te schrijven over onderwerpen van hun keuze. Ze konden het zelfs vragen sonnetten of limericks te schrijven, en het deed dat. En meestal met indrukwekkend resultaat. Het slaagt er wonderwel in een filosofische discussie te voeren. Programmeurs hebben het gevraagd om programmacode te schrijven, enz. Het blinkt uit in het beschrijven van bestaande kunstwerken. Kortom, als de gewenste output in een tekstformaat is, is de kans groot dat ChatGPT de gewenste output kan leveren. Zoals een verslaggever opmerkte: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Er zijn natuurlijk beperkingen. Als de datasets waarvan het heeft geleerd fouten, valse informatie of vooroordelen bevatten, zal het systeem die erven. Een verslaggever die ChatGPT vroeg een productbeoordeling te schrijven, merkte op dat de schrijfstijl en de structuur van het artikel zeer professioneel waren, maar dat de inhoud grotendeels verkeerd was. Veel van de gegeven specificaties waren immers van de voorganger van het product dat hij moest beoordelen. Met andere woorden, een review door iemand met de vereiste kennis is nog steeds nodig. Soms wordt de vraag niet begrepen en moet deze opnieuw worden geformuleerd. Anderzijds zijn de antwoorden soms overdreven langdradig met weinig waardevolle inhoud. (Ik vermoed daarom dat de dataset toespraken van politici bevatte).

Auteursrecht

Er zijn nog meerdere onderwerpen waar het geen betrouwbare kennis van heeft. Als u vraagt om juridisch advies te geven, zal het u vertellen dat het daar niet toe bevoegd is. (Maar als u de vraag anders formuleert, krijgt u waarschijnlijk toch een antwoord, dat al dan niet accuraat is). Een deel van de programmeercode leek te zijn gekopieerd van sites die door ontwikkelaars worden gebruikt, wat een inbreuk op het auteursrecht zou betekenen. En veel van de voorgestelde programmeercode bleek onvoldoende veilig te zijn. Om die redenen verbieden verschillende sites zoals het programmeer-platform StackOverflow antwoorden die door ChatGPT zijn gegenereerd. Er werden ook verschillende andere zorgen geuit. Zoals uit het voorbeeld van CNET blijkt, kunnen deze nieuwe generatieve AI-bots de noodzaak van een menselijke schrijver wegnemen. ChatGPT kan ook binnen enkele seconden een volledig essay schrijven, waardoor het voor studenten gemakkelijker wordt om vals te spelen of om niet te leren hoe ze goed moet schrijven. Een ander knelpunt is de mogelijke verspreiding van verkeerde informatie. Als u genoeg bronnen kent van de dataset waarvan de chatbot leert, zou u hem opzettelijk kunnen overspoelen met valse informatie.

Relevantie ChatGPT voor advocaten

Advocaten gebruiken generatieve AI al een tijdje. Het is succesvol gebleken bij het opstellen en beoordelen van contracten en andere juridische documenten. Bots als DoNotPay, Lawdroid en HelloDivorce helpen dagelijks met succes bij juridische zaken. Voor deze bestaande juridische bots kan ChatGPT een gebruiksvriendelijke conversatie-interface bieden die het gebruik ervan vergemakkelijkt. Als het gaat om ChatGPT zelf, hebben verschillende advocaten verslag gedaan van hun ervaringen en tests met het systeem.

Het bleek dat ChatGPT het werk van advocaten met wisselend succes kon nabootsen. Voor sommige zaken leverde het een puike prestatie. Het schreef bijvoorbeeld met succes een ontwerp-huurcontract

Het bleek dat ChatGPT het werk van advocaten met wisselend succes kon nabootsen. Voor sommige zaken leverde het een puike prestatie. Het schreef bijvoorbeeld met succes een ontwerp-huurcontract. En het slaagde er zonder problemen in om verschillende versies van een juridisch document te vergelijken en de verschillen aan te geven. Maar bij andere tests was de verstrekte informatie onnauwkeurig of ronduit verkeerd, waarbij bijvoorbeeld verschillende begrippen door elkaar werden gehaald.

Intellectuele eigendomsrechten

En de zorgen die gelden voor generatieve AI in het algemeen, gelden ook voor ChatGPT. Dit zijn onder meer zorgen over vooroordelen en discriminatie, de naleving van bestaande privacy- en gegevensbeschermingsregelgeving zoals de GDPR, nepnieuws en misleidende inhoud. Voor ChatGPT kwam ook de kwestie van de intellectuele eigendomsrechten aan de orde. De organisatie achter ChatGPT beweert nooit teksten woordelijk te kopiëren, maar tests met programmeercode lijken anders uit te wijzen. (Programmeercode kan immers niet geparafraseerd worden). Gezien het succes en de belangstelling voor ChatGPT werd de gebruikelijke vraag gesteld of AI de behoefte aan advocaten zal vervangen. En het antwoord blijft hetzelfde als voordien: nee, dat is niet het geval.

Momenteel zijn de resultaten vaak zeer indrukwekkend, maar niet betrouwbaar genoeg. Toch blijkt uit de geboekte vooruitgang dat het steeds beter zal worden in het uitvoeren van sommige taken die advocaten doen. Het is goed in het verzamelen van informatie, in het samenvatten ervan en in het vergelijken van teksten.

En slechts enkele dagen geleden (13 januari 2023) kondigde de American Bar Association aan dat ChatGPT met succes een van haar balie-examens over bewijsvoering had afgelegd. Maar advocaten zijn nog steeds nodig als het gaat om kritisch denken of de uitgebreide toepassing van juridische principes.

Conclusie

Een nieuwe generatie chatbots laat ons de toekomst zien. Hoewel er enorme vooruitgang is geboekt, zijn er nog steeds veel scenario's waarin ze niet perfect zijn. Toch worden ze elke dag beter. En hoewel er momenteel nog toezicht nodig is om de resultaten te controleren, kunnen ze waardevolle hulp bieden. Zoals een docent zei: in plaats van een hele dag te besteden aan de voorbereiding van een lezing, laat hij ChatGPT de voorbereiding voor hem doen en een eerste ontwerp schrijven. Hij heeft daarna slechts een uur nodig om het na te kijken en te corrigeren.

U kan de huidige vaardigheden van de chatbot vergelijken met een eerste- of tweedejaars rechtenstudent die over de zomer wat komt helpen

Voor advocaten geldt hetzelfde. De juridische teksten die het genereert kunnen een hit en misser zijn, en toezicht is nodig. U kan de huidige vaardigheden van de chatbot vergelijken met een eerste- of tweedejaars rechtenstudent die over de zomer wat komt helpen. Ze kunnen u tijd besparen, maar u moet controleren wat ze doen en hen corrigeren waar nodig. Tom Martin van Lawdroid verwoordt het als volgt: "Als advocaten Generatieve AI benaderen als een drukknopoplossing, dan zal het waarschijnlijk als een mislukking worden beschouwd omdat er altijd vanuit iemands oogpunt een of andere tekortkoming kan worden gevonden met de output. Als succes daarentegen wordt gedefinieerd als productieve samenwerking, dan kunnen de verwachtingen beter worden afgestemd op de sterke punten van Generatieve AI."

Cicero Lawpack


Bronnen

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Luc De Muynck

    Goedemiddag ,

    Dank voor de nuttige info . Wij volgen dit op de voet . Hoe kunnen wij zelf nu al nuttig werken met chatGPT ? Misschien experimenteren?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.