Het takenpakket van de bedrijfsjurist is in de afgelopen decennia sterk geëvolueerd. Waar bedrijfsjuristen vroeger veelal werden aanzien als “risicovrijwaarders”, krijgen ze nu steeds vaker de kans om hun stempel te drukken op het dagelijkse beleid van de firma en zo uit te groeien tot volwaardige businesspartners. Ook bij bemiddelingsacties is er voor de bedrijfsjurist een bijzondere functie weggelegd. Sonia Oyserman, bedrijfsjurist bij Colruyt Group, is ervan overtuigd dat de bedrijfsjurist een tweeledige rol speelt bij bemiddeling.
Adviseurs bij interne en externe conflictbemiddeling
Conflicten komen overal voor. Als bedrijf is het belangrijk om zulke situaties zo professioneel en discreet mogelijk te behandelen. Een deskundig bedrijfsjurist is in dat proces dan ook een welgekomen adviseur. Een bedrijfsjurist kan, vooraleer in discussie te gaan, voorafgaandelijk de gemoederen laten bedaren. Wanneer een concrete ergernis op tafel ligt, kan hij of zij bijvoorbeeld een eerste verkennend gesprek organiseren om ervoor te zorgen dat de betrokken partijen weer nuchter naar de feiten kijken zodat een dreigend conflict kan verhinderd worden.
Is een conflictsituatie toch onafwendbaar, dan heeft de bedrijfsjurist de taak om de procedure van bemiddeling op te starten, het kader te vormen en zijn werkgever te ondersteunen in het voeren van de bemiddeling zelf. Lopen de bemiddelingsacties op hun einde, dan dient de bedrijfsjurist advies te geven over het af te sluiten akkoord. Tevens werkt hij of zij het antwoord uit op de vraag of er naar een rechtbank moet gestapt worden om het bemiddelingsakkoord te homologeren.
Waardevolle businesspartners
De bedrijfsjurist van vandaag de dag profileert zich bovendien steeds vaker als een volwaardige businesspartner. Ook met betrekking tot bemiddeling kan hij of zij een stempel drukken op het beleid van de onderneming. In hoofdzaak is het de taak van de bedrijfsjurist om, in overleg met het management, ervoor te zorgen dat het minnelijk oplossen van geschillen zo vaak mogelijk wordt toegepast en zelfs als standaardwerkwijze wordt geïmplementeerd in het beleid. Ook intern en op niveau van het personeelsmanagement is een bedrijfsjurist bevoegd maatregelen voor te stellen die het aantal conflictsituaties tussen collega’s onderling beperken. Als concreet voorbeeld kunnen bedrijfsjuristen in samenspraak met het management opleidingen organiseren inzake conflictbeheersing.
Kortom, een bedrijfsjurist die binnen een onderneming acties aangaande conflictbemiddeling coördineert, is al lang geen vreemde eend in de bijt meer. Hetzij als adviseur, hetzij als beleidsondersteuner, telkens is de bedrijfsjurist een niet te missen businesspartner bij zowel interne als externe geschillen.
In onderstaande video geeft Sonia Oyserman verdere toelichting bij de rol van de bedrijfsjurist als bemiddelaar.
Dit artikel is een samenvatting van de reportagereeks over de Dag van de Bedrijfsjurist 2018 die eerder verscheen op Advocatennet.be.
0 reacties