Wie betaalt de verkeersboetes van een werknemer?

Recente vacatures

Advocaat
Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 08/11/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De Tijd, donderdag 2 november 2017, p. 7

Als een werknemer een overtreding begaat, moet hij zelf de verkeersboete betalen. Strafsancties zijn immers persoonlijk. Dat hij de overtreding begaat terwijl hij “voor het werk rijdt”, verandert daaraan niets.

Burgerlijke aansprakelijkheid

De aansprakelijkheidsbeperking tot opzet, zware en frequente lichte fouten waarop de werknemer zich kan beroepen op grond van het arbeidsovereenkomstenrecht, doet daaraan evenmin afbreuk (art. 18 Arbeidsovereenkomstenwet). Die betreft civielrechtelijke, niet strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Om dezelfde reden is met betrekking tot verkeersboetes evenmin de regel van toepassing op grond waarvan een werkgever door een derde kan worden aangesproken om de schade te herstellen die het gevolg is van een fout die een van zijn werknemers heeft begaan in de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst (art. 1384 B.W.). Dit is evenzeer een kwestie van burgerlijke, niet van strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Burgerlijke aansprakelijkheid voor geldboeten

Maar de civielrechtelijke figuur van de burgerlijke aansprakelijkheid wordt ook in het strafrecht soms gehanteerd ten aanzien van geldboeten. Dat betekent dan dat in sommige gevallen de federale overheidsdienst Financiën evenzeer de werkgever kan aanspreken tot betaling van een geldboete die werd opgelegd aan een werknemer, voor een misdrijf dat hij beging terwijl hij “voor rekening van de werkgever” aan het werk was. Dat is bijvoorbeeld zo voor verkeersboetes (art. 67 Wegverkeerswet).

Maar opdat de werkgever burgerlijk aansprakelijk zou zijn en dus kunnen worden aangesproken voor een geldboete die zou moeten worden opgelegd aan een werknemer die een verkeerovertreding beging terwijl hij voor de werkgever aan het werk was, moet natuurlijk de identiteit van die werknemer bekend zijn.

Dat is nu wat blijkbaar de minister van Mobiliteit wil veranderen: ook als de identiteit van de bestuurder niet bekend is, kan een geldboete worden geïnd van de werkgever als een verkeersovertreding werd begaan met een bedrijfswagen.

Boetes terugvorderen van de werknemer

In de huidige stand van zaken kan een werkgever die wordt aangesproken tot betaling van een geldboete die opgelegd wordt aan een werkgever die een verkeersovertreding heeft begaan, die geldboete terugvorderen van de werknemer. Burgerlijk aansprakelijk zijn voor de betaling van een geldboete betekent niet dat men die ook uiteindelijk moet dragen: zij blijft een persoonlijke straf van de werknemer.

Of een werkgever die in de toekomst een geldboete moet betalen omdat de politie niet weet welke werknemer reed met de bedrijfswagen waarmee de verkeersovertreding werd begaan, die geldboete zal kunnen terugvorderen indien hij wél de werknemer kent, zal afhangen van wat de nieuwe wettelijke regeling precies inhoudt.

Conclusie

Ik ben benieuwd.

Willy van Eeckhoutte

Lees hier meer artikels van deze auteur.

Recente vacatures

Advocaat
Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. vandebroek romain

    De werkgever riskeert een zware boete, indien hij de naam van de werkelijke bestuurder niet meedeelt als hij daartoe een verzoek ontvangt.
    Deze boetes brengen meer op dan de gewone boetes voor de werkelijke verkeersovertredingen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.