Wist u dat een Belgische vennootschap de ingehouden Amerikaanse bronheffing (of withholding tax) op dividenden kan verrekenen met de Belgische vennootschapsbelasting? Het dubbelbelasting-verdrag tussen de VS en België bevat namelijk een zeer uniek en interessant artikel waardoor de belastingdruk op dividenden van Amerikaanse oorsprong aanzienlijk verminderd kan worden.
Uniek in dubbelbelastingverdrag
Artikel 22, paragraaf 1, d) van het verdrag voorziet dat Belgische vennootschappen de ingehouden Amerikaanse bronheffing (i.e. 30 procent of het verminderd tarief van 15 procent) kunnen verrekenen met de te betalen Belgische vennootschapsbelasting. Dit artikel is uniek en komt enkel in het Verdrag met de Verenigde Staten voor. Het Belgisch intern recht voorziet namelijk geen autonoom artikel waarbij Belgische vennootschappen de buitenlandse bronheffing op dividenden kunnen verrekenen. Ook het artikel waarin een FBB (of forfaitair gedeelte van de buitenlandse belasting) op dividenden kon verrekend worden, werd jaren geleden afgeschaft.
Voor de verrekening gelden echter wel een aantal voorwaarden. Zo geldt onder meer de vereiste dat er effectief bronheffing in de Verenigde Staten werd ingehouden en dat de dividenden in België niet werden vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Er is met andere woorden geen sprake van DBI-aftrek.
Nieuwe code vanaf 2017
Tot en met aanslagjaar 2016 was er voor dit buitenlands belastingkrediet geen code voorzien in de aangifte Vennootschapsbelasting. De belastingplichtige moest na de indiening van de aangifte en de ontvangst van het aanslagbiljet zijn rechten via een bezwaarschrift of ontheffing van ambtswege vrijwaren. In het nieuwe (recent gepubliceerde) aangifteformulier Vennootschapsbelasting (aanslagjaar 2017) werd nu wel een code voorzien voor de verrekening van deze (Amerikaanse) bronheffing.
Een voorbeeld
Een Belgische vennootschap heeft op haar actief een effectenportefeuille met o.a. een pakket aandelen van Apple, Microsoft, IBM e.a. De dividenden van deze aandelen komen in concreto niet in aanmerking voor de DBI-aftrek.
Wat de vennootschap netto overhoudt aan een brutodividend van 100.000 euro, zal in belangrijke mate verschillen naargelang er al dan niet toepassing is van het Verdrag. Zonder toepassing van het Verdrag behoudt de vennootschap een netto-dividend van 46.207 euro. Bij toepassing van het Verdrag betaalt de vennootschap echter 23.793 euro minder belasting, waardoor het netto-dividend 70.000 euro bedraagt.
Bevindt u zich in een dergelijke situatie? Dan kunt u de overbelasting wegens dubbele belasting nog tot vijf jaar terug aanvechten.
Wenst u hierover meer informatie, neem dan contact op met uw relatiebeheerder of via contact@vdl.be.
Dit artikel werd geschreven door Ivan Maes, Hannelore Durieu.
Meer lezen van Vandelanotte? Klik hier voor meer artikels.
0 reacties