Zonder verplaatsing naar de notaris: digitale volmacht to the rescue

Door DELBOO

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 23/04/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Sinds 20 april mogen notarissen opnieuw alle aktes verlijden en niet langer uitsluitend dringende aktes. Om de werking van het notariaat in tijden van social distancing te garanderen, wordt het mogelijk om een digitale volmacht te verlenen. Zo kan de notaris uw notariële aktes verlijden zonder uw fysieke aanwezigheid.

Niet langer beperkt tot ‘dringende’ aktes

Notariskantoren stellen alles in het werk om de burger ook in tijden van het coronavirus op een veilige manier bij te staan. De richtlijnen die elke notaris aanvankelijk meekreeg van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, waren om fysieke contacten zoveel mogelijk te vermijden en de ondertekening van alle niet-dringende aktes uit te stellen.

Deze maatregelen zijn uiteraard goed bedoeld en noodzakelijk om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken, maar blijven niet lang werkbaar. Daarom mogen notarissen sinds 20 april opnieuw alle aktes verlijden. Om de gezondheid van de partijen bij de akte, de notarissen en hun medewerkers niet nodeloos in gevaar te brengen, zullen zoveel mogelijk aktes op afstand worden verleden.

Digitale volmacht

Hiervoor wordt weldra een oplossing in het leven geroepen: de digitale volmacht. Zo krijgt een gemachtigde langs digitale weg de bevoegdheid om in naam van de volmachtgever een notariële akte te ondertekenen.

U kan deze volmacht geven aan een medewerker van de notaris of aan een vertrouwenspersoon die zich dan in uw plaats naar de notaris verplaatst. Zo kan de notariële akte toch doorgaan zonder dat u zich fysiek naar het notariskantoor moet verplaatsen. De inhoud van de akte wordt uiteraard op voorhand besproken met de notaris, zij het vanop afstand.

Het volstaat dat u een digitale volmacht verleent via een videoconferentie die door de notaris wordt opgezet. Tijdens deze videoconferentie geeft de notaris toelichting bij de volmacht, maar ook al bij het ontwerp van de notariële akte die door de volmachthouder zal worden ondertekend. Verleent u een volmacht voor de ondertekening van bijvoorbeeld een koopakte, dan zal de notaris u via de videoconferentie meteen ook alle nodige uitleg verschaffen over het ontwerp van de koopakte. Het gaat om een authentieke volmacht die geen enkele ruimte voor discussie laat.

Ondertekenen gebeurt elektronisch via een e-ID of via de ItsMe-applicatie. Minstens zolang de coronamaatregelen gelden, gebeurt dit kosteloos (geen ereloon voor de notaris, geen kosten en geen belastingen). Met een internetverbinding, een e-ID of de ItsMe-applicatie en de juiste pincode, kan de volmacht dus vanop eender welke locatie worden gegeven.

Eens alle partijen de akte dankzij deze digitale volmacht hebben ondertekend en de notaris de akte heeft geregistreerd, zal de notaris een kopie van de akte naar de partijen versturen.

Een wet waardoor de digitale volmacht mogelijk wordt gemaakt, zal zeer binnenkort door het parlement goedgekeurd worden. In de tussentijd treft de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat alle voorbereidingen om de digitale volmacht technisch te faciliteren. Verwacht wordt dat deze mogelijkheid tegen begin mei effectief beschikbaar zal zijn.

DELBOO

Meer lezen van deze auteur? Dat kan hier!

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Marc Allard

    Beste,
    Ter aanvulling van uw artikel over de digitale volmacht vnl. over de kosteloosheid.
    Art. 7. Op de notariële volmachten die worden verleden van 13 maart 2020 tot 30 juni 2020 en die enkel uitwerking hebben van 13 maart 2020 tot 30 juni 2020, worden geen erelonen, vacaties of kosten aangerekend.
    De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de in het eerste lid bedoelde einddata aanpassen teneinde rekening te houden met de duurtijd van de maatregelen genomen met het oog op de strijd tegen de COVID-19 pandemie.

    Art. 7 meldt echter nergens kosteloosheid van registratie. Het algemeen vast recht van 50,- € registratiebelasting en recht op geschriften van 50 Euro + BTW blijven helaas van toepassing tot men anders beslist.

    Mvgr.
    Marc Allard – notaris.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.